Ez a kinyomtatott oldal a keskenyut.hu honlapjáról
(www.keskenyut.hu) származik.


Áder János köztársasági elnök levele Tomislav Nikolićnak, a Szerb Köztársaság elnökének

2014. november 3.

Őexcellenciája
Tomislav Nikolić
a Szerb Köztársaság elnöke
BELGRÁD

Tisztelt Elnök Úr!

Örömmel értesültem arról, hogy a szerb kormány ez év október 29-én a Vajdasági Magyar Szövetség indítványára hatályon kívül helyezte a Csurog, Zsablya és Mozsor falvak magyar lakosainak kollektív bűnösségéről a második világháborút követően hozott közigazgatási döntést.

Meggyőződésem, hogy e régóta esedékes határozat elfogadása újabb fontos lépés a történelem nehéz örökségének meghaladása, a népeink közötti kölcsönös bizalom erősítése útján.

Büszkeséggel tölt el, hogy a folyamatot Elnök Úrral együtt indítottuk el 2012. őszi budapesti megbeszéléseinken, majd közösen folytattuk a tavaly júniusi, mélyen megindító csurogi kettős főhajtással.

Jól tudom, hogy a magyar–szerb megbékélés ügye a folyamat kezdetétől Elnök Úr kiemelt figyelmét élvezi. Engedje meg ezért, hogy külön is köszönetet mondjak Excellenciádnak e nagy fontosságú lépés feltételeinek megteremtéséért, a döntés előmozdításáért.

Bizonyos vagyok abban, hogy a kollektív bűnösség bélyegének levétele tovább mélyíti a magyarok és a szerbek közötti megértést, és más nemzetek számára is világos példát mutat a múlt terheitől való megszabadulás, a közös jövőt szolgáló együttműködés alapjainak megerősítésében.

Elnök Úrnak további sok sikert, jó egészséget kívánok.

Budapest, 2014. november 3.

Áder János

© keskenyut.hu 2014-11-04